пʼятниця, 26 березня 2021 р.

  

Небезпечнi iгри, в якi потрапляють пiдлiтки

 Так звані групи смерті, що доводять дітей до самогубства, тепер стали популярні в Україні

В соцмережах діють спільноти, які закликають підлітків вступити в небезпечну гру, результатом якої має стати самогубство. Варіантів назв є десятки, які спонукають до суїциду підлітків. «Гра» передбачає спілкування з адміністратором, який дає завдання, таких завдань може бути від 15 до 50. Перші завдання прості: розказати про себе, позбутися улюбленої речі. Потім йдуть складніші завдання, які передбачають нанесення собі тілесних ушкоджень. Останнє завдання – самогубство.

Одним із простих перших завдань для учасників може бути «запросити у групу 50 друзів» і учасники розсилкою надсилають усім друзям запрошення. Адміністратори групи активно моніторять сторінки нових учасників, орієнтуючись на «втрачених дітей» - дітей, які мають проблеми в сім’ї, з друзями, мають депресивні стани, не можуть себе зреалізувати. Виконуючи завдання адміністраторів, вони відчувають «підтримку», а адміни навіть можуть ставати для них авторитетами.

Рекомендації батькам

Батькам, щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи, рекомендується:

– приділяти більшу увагу психологічному стану дитини;

– перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акаунт. 

- перевіряти вміст спілкування у приватних чатах;

– звертати увагу на коло спілкування дитини;

– намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;

– обов’язково контролювати те, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини;

– встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.


Як батькам зрозуміти, що з дитиною щось відбувається

 Насамперед треба дивитися на те, як дитина будує контакти зі світом:

  • якщо більше сидить у гаджетах, замкнута й не може образно описати свій стан;
  • не знаходить слова, щоби розповісти про свої   почуття та проведений день;
  • якщо наживо не спілкується, не ходить у гості, не ходять в гості до неї; 
  • слухає депресивну, параноїдальну музику;
  • має відсторонений погляд, апатію, дитина млява, має поганий апетит, не має інтересу в очах.

У такому разі треба звертатися до фахівців. 

Що робити батькам, аби вберегти дитину

Насамперед треба більше розмовляти з дітьми. Говорити все, що ви знаєте на певну тему. Перед цим можна вивчити культуру, в яку занурена дитина. Якщо це, наприклад, аніме, можна сказати, що є різні аніме: романтичні, трагічні, еротичні, а є суїцидальні. Запитати думку дитини. Важливо поділитися і скинути ширму того, що з дорослими можна говорити тільки на окремі теми, які сподобаються батькам. Підлітки дивляться різний відеоконтент, і ми можемо говорити про те, що є як розважальний, так і небезпечний, де хтось хоче маніпулювати тобою і твоєю поведінкою.

Можна сказати дитині: "У нас в дитинстві такого не було. І те, що зараз проходите ви, покоління вашого часу – справжнє випробування. Це головний челендж – вижити у цьому потоці інформації. Зрозуміло, що вам цікаво і хочеться багато чого спробувати. Ми також у чомусь йшли на ризик. Наприклад, ось таке робили…". Діліться через свій досвід. Згадуйте себе підлітком і говоріть з ними через призму спільних розмірковувань, не заборон. Заборони у підлітків викликають ще більше подиву.


Повідомити про участь дітей у небезпечній «грі» можна на «102». Особам, які повідомлять про ці факти, гарантують конфіденційність. Є номери довіри «Ла Страда» 772, куди можуть подзвонити самі ж діти. Телефон «гарячої лінії» кіберполіції - (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні).

Шопліфтинг

Ця красива назва маскує звичайнісінькі крадіжки. Завдання — щось винести із супермаркету повз касу і не бути впійманим. Щоправда, мета — не збагачення чи отримання конкретної речі, а все те саме, підліткове: перемога в змаганні, доказ, що «не слабак», авторитет однолітків. 

Причому вдаються до цього нормальні учні з нормальних, а інколи навіть престижних шкіл. Адже саме для них це — екзотика.

Заморожені продукти проносять «на тілі», шоколадні батончики, шкарпетки та інший дріб’язок проносять у кишенях, спиртне переливають у пляшки з-під кока-коли тощо. Інколи дітям здається, що мета розважитися або зробити на спір захищає їх від суду. Тож розповідь про те, що за крадіжку кримінальна відповідальність настає з 14 років і один з її варіантів — позбавлення волі строком до 3 років, може стати для них відкриттям. Якщо дитина дивиться відео про шопліфтинг, модифікує одяг (пришиває потаємні кишені, пояси, розпорює підкладки тощо), якщо в домі з’являються нові невеличкі речі або снеки, а тим паче якщо дитину вже запідозрили вчителі чи знайомі в крадіжках, краще відверто поговорити.

Сподівання, що ваша дитина на таке не здатна — це рожеві окуляри.



Немає коментарів:

Дописати коментар